Evreii din România

Editura Hasefer a tipărit de curând un volum, intitulat Evreii din România și care reunește patru texte semnate de Neagu Djuvara, Andrei Pleșu, Adrian Cioroianu și Andrei Oișteanu.
Primul vorbește despre români celebri, care nu și-au mărturisit originea evreiască (Alecsandri, Xenopol, Arthur Văitoianu), ca și despre evrei celebri cărora li s-a refuzat cetățenia română (Moses Gaster, Lazăr Șăineanu, Hariton Tiktin).
Andrei Pleșu argumentează incompatibilitatea de fond între antisemitism și creștinism.
Adrian Cioroianu se concentrează asupra genezei legionarismului și a comunismului în România.
În textul său, intitulat “De ce sunt evreii din România altfel?”, Andrei Oișteanu face un scurt tablou al prezenței acestei comunități în ultimele două secole.
Textele sunt, de fapt, transcrierile intervențiilor din cadrul unei dezbateri care a avut loc la începutul acestui an și a fost moderată de deputatul Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România.
fcer

7 comentarii

1 Peter Manu { 09.19.13 at 4:17 AM }

Domnule Profesor Preda

Nu am citit eseul Dlui Djuvara, dar daca e adevarat ca Xenopol era evreu atunci a ascuns faptul extrem de bine. Cum stiti, a fost autorul unei brosuri despre problema evreiasca (in mai multe editii, in franceza, elaborata in 1896) . Textul contine clisee antisemite preluate de/si de la colegul lui de la Universitatea din Iasi, Alexandru C. Cuza.

Si mai interesat, mi se pare faptul ca Xenopol a fost propus pentru premiul Nobel (in literatura) de Ion Gavanescu, profesor si el la aceiasi universitate, un antisemit notoriu, mai tarziu membru in Senatul Miscarii Legionare.

Cu respect,

Prof. Peter Manu
New York

2 gigi n { 09.19.13 at 7:52 AM }

Ar fi fost interesant,cred eu,sa fi fost mentionate si cuvinte ale lui Petre Tutea pe aceasta tema !

3 Vlad Solomon { 09.20.13 at 3:03 AM }

Alecsandri era evreu cum sint eu turc, adica avea , se pare , o bunica evreica. In rest, antisemit.
Relativ la Plesu – o fi incompatibilitate de fond(?), dar faptele demonstreaza TOTALA compatibilitate intre crestinism si antisemitism. Da , Isus a fost evreu si ce-i cu asta? Poate Plesu il citeaza si pe Noica, ilustru antisemit, doar a fost discipol al filozofului.

Titlul e mult prea pretentios pentru textele adunate. Am vazut pe youtube intilnirea “prietenilor comunitatii evreiesti”, moderata de D-l Vainer, cind s-au oferit distintii din partea comunitatii. A fosst o ” dezbatere” penibila”. Aceasta culeregere de texte exemplifica perfect complexul evreului minoritar din Romania. Personal, nu voi cumpara cartea. Dezbaterea a fost penibila si cu iz de sarut mina ca ne tolerati.

4 Motanul Incaltat { 09.20.13 at 6:16 AM }

Miscarea Legionara… vad ca se pomeneste aici de asa ceva. Ei au gresit mult… Au gresit foarte mult si cand i-au facut pe evrei tapi ispasitori pentru toate relele Romaniei. Era o perioada de idealizare a romanului si a Romaniei… Insa adevarul este ca fenomene precum vanzarea de tara, coruptia, luptele pentru Putere, deseori fratricide, deseori imorale si cu cruzimi de neimaginat, tradarea s.a. isi au radacini in vremi foarte indepartate si nu au fost cauzate de evrei. Dupa parerea mea, astfel de fenomene ca cele enumerate mai sus, scopul fiind preluarea Puterii, s-au manifestat viguros dupa domnia lui Mircea cel Batran in Tara Romaneasca si cea a lui Alexandru cel Bun in Moldova. Iar lucrurile au continuat asa foarte multa vreme, primul pas spre schimbare fiind Revolutia de la 1821 apoi cea de la 1848. Din pacate, de multe ori ne-am facut-o noi cu mana noastra… De aceea inainte de a ne grabi sa dam vina pe altii, o introspectie nu ar strica.

5 q { 09.20.13 at 11:16 AM }

Din pacate nu a abordat si problema Tesu Solomonovici .

6 Motanul Incaltat { 09.20.13 at 4:58 PM }

@Vlad Solomon
Un crestin nu ar trebui sa urasca pe cineva pentru simplul motiv ca respectivul este evreu. Caci antisemitism asta inseamna. Cu atat mai mult cu cat crestinismul propovaduieste iertarea “gresitilor nostri” si mai ales Dragostea, care e cea mai inalta virtute crestina!!
De aceea se pare ca Plesu are dreptate daca afirma ca e vorba despre “incompatibilitatea de fond între antisemitism și creștinism”. Adica este impropriu unui crestin sa fie si antisemit (sa urasca pe cineva numai pentru faptul ca acel cineva este evreu) si, chiar mai mult, este impropriu crestinismului antisemitismul, deoarece crestinismului ii este proprie Dragostea, ca suprema valoare mantuitoare.

7 FRANK ZAPA[KING] { 09.20.13 at 6:56 PM }

Dl. Cristian Preda,risc o intrebare:
Textul lasat de mine la acest articol,vi sa parut a fi neadecvat????????

Introduceți datele si comentariul dvs.